Smil – det gør en forskel for fællesskabet!

Tale til nye elevers dag, maj 2016

De bedste advokater for vores skole er vores elever. De er også de bedste til at fortælle jer, hvad det her går ud på. Hvad I skal glæde jer til og måske også, give jer et par gode råd. Det bad jeg dem om på en samling for et par uger siden. Med deres ord og formuleringer har jeg konstrueret en tale – så dette er altså det nuværende elevholds tale til jer – Den håber jeg, I kan bruge til noget.

Det bedste ved Midtfyns Efterskole er vores fællesskab. Det specielle fællesskab man får her, er noget man aldrig oplever igen. Man får nye venner, som man kan have for evigt. Fede fællesskaber mellem nye venner. Der er altid noget at lave og nogen at være sammen med.

Læs resten

Et udviklende værktøj til projektarbejdets kildefortegnelse

Mit analoge speciale-kartoktek fra 2002. I dag ville jeg helt sikkert have brugt en af de mange digitale muligheder i stedet!

Mit analoge speciale-kartoktek fra 2002. I dag ville jeg helt sikkert have brugt en af de mange digitale muligheder i stedet!

Hermed et indlæg af en lidt ny karakter. Jeg har i den PædaLogiske blog skrevet meget om motivation og min mere generelle tilgang til eleverne. Men jeg beskæftiger mig naturligvis også med mere end det. Ud over den mere fagspecifikke didaktik, som ikke skal fylde disse spalter, holder jeg af at tænke på tværs og reflektere over og arbejde med udviklingen af elevernes mere generelle akademiske færdigheder. Altså at få fat i det, der kan gøre elever til studerende, der får noget ud af den tid, de investerer i skole og studier. Uanset faglige interesser og niveau. Jeg bruger ofte inspiration fra min akademiske fortid – og prøver så at omdanne nogle af de væsentligste studiekompetencer til små frø, der er er søgt tilpasset aldersgruppen og nutiden. Læs resten

Motivationen tilbage til borgerne!

IMG_20130219_203816

Noget i den aktuelle politiske diskurs går mig mere og mere på. Jeg er sådan set meget optaget af motivation – men jeg synes faktisk, at ordet bliver misbrugt!

Motivation er noget, der foregår inde i den enkelte. Ligesom meninger, følelser og tanker er det noget, det ikke giver mening at ville bestemme over. Jeg kan godt bestemme, hvordan mine elever skal opføre sig, men jeg kan ikke bestemme, hvad de skal tænke, føle, mene … endsige, hvad der skal motivere dem. Frisind!
Læs resten

Hvad er det væsentligste, du vil sige?

Noget af det bedste ved at være efterskolelærer er kontaktlærerarbejdet. Det er også indimellem en udfordring. Man kan fx blive tilkaldt, når der er konflikt blandt eleverne i kontaktgruppen. Hvis det er piger, kan det godt risikere at blive en langtrukken affære, når der skal redes tråde ud.

Men det behøver det ikke nødvendigvis, for samtaler bliver ikke altid bedre af at vare længe. Og ikke alt behøver altid at blive sagt, før man kan komme videre. Og da slet ikke flere gange.
Læs resten

Undervisning forstås baglæns, men må foregå forlæns…

I disse evidensbaserede tider følger her i ydmyghed overfor den menneskelige  kompleksitet et oprørsk pip. Jeg lover, at det ikke på nogen måde er videnskabeligt dokumenteret. Det er det pure tankespind. Til gengæld tror jeg på, at tanker er betydende for den menneskelige praksis. At det ikke er videnskabeligt eller evidensbaseret betyder således ikke, at det er uden relation til den virkelige og praktiske verden.

På min grunduddannelse stødte jeg på filosoffen Thomas Nagel. Ham var jeg meget fascineret af. Han har en fantastisk måde at tænke perspektivisk – at sætte fingeren på det faktum, at det samme opleves og må forklares på forskellige måder for at få det hele med.
Læs resten

Hvorfor “Dovne Robert” ikke har gået på efterskole!

Robert - min mellemste søn

Robert – min mellemste søn

Tilgiv mig den lidt vovede og generaliserende  sti, dette indlæg skriver sig ud af – den er helt sikkert ikke helt retfærdig og “bulletproof”, men der er mening med galskaben. Døm selv!

Dovne Robert er ikke nødvendigvis dum. Han har måske faktisk engang været en relativt dygtig folkeskoleelev, der klarede de nationale tests med bravur. Måske tog han endda en ungdomsuddannelse.  Måske har Dovne Robert ligefrem læst på universitetet. Her blev han så en af de “dovne” studerende, der glemte at forberede sig til undervisningen og til sidst droppede ud for at blive arbejdsløs og nasse på os andre.

Læs resten

Hvorfor skal jeg lære tysk?

Skolehjemsamtaler i går. Har snakket med alle mine tyskelever og deres forældre – kun to var der ikke. Dejligt at kunne give en masse ros – og til flere har jeg fortalt den samme historie: Da du kom var du forbeholden – eller måske ligefrem negativ – over for faget. Du har arbejdet med din motivation og har nu fundet ud af, at det er helt okay at have tysk og du er nu åben og villig til at lære! En rigtig god fortælling, der bringer smilet frem hos den unge (og også hos forældrene, hvoraf nogle var på tæt på at måbe).

Vores fælles indsats (elevernes og min) har i år båret frugt på uhørt effektiv vis. Jeg føler virkelig, at vi er kommet hele vejen rundt, og at der nu sidder to klasser, der er parate til at lære, og som også har fået en øget bevidsthed omkring deres eget bidrags betydning i denne proces. Et par stjernestunder dukker op i min bevidsthed – og for mig er de eksempel på at det er lykkedes at vende noget på hovedet, hvorved eleverne (og måske også jeg selv) har formået at tænke det på en anden måde – hvorfor noget også er blevet flyttet.
Læs resten

Motivation 2

Jeg har snart fortælletimer. Livsfilosofi og etik er emnet. I forlængelse af tankerne om motivation har jeg fået en ide. Jeg vil gerne give det en drejning i retning af noget om at tage ansvar for sit eget liv. Sidste år fortalte jeg med en vis succes frit efter Frankfort om “wantons” – altså noget om, hvordan vi som mennesker har både første- og andenordensønsker – altså ønsker og så ønsker om ønsker. F.eks. Når jeg vågner i morgen vil jeg ønske, at jeg kan tilsidesætte mit ønske om at sove videre og i stedet for stå op. Det er vist også noget om viljesakter – men pyt nu med det – tanken er egentlig enkel. Og at det er afgørende om vi formår at føre vores ønsker af anden orden ud i livet og ikke blot følge vores førsteordens ønsker. (Her er motivation i høj grad også på spil). Hvis man blot følger førsteordensønskerne er man en wanton – altså en windbeutel, der blot blæser den vej vinden blæser. Det var en tankegang mange af de unge kunne følge.
Læs resten