Det er jo for din egen skyld…. eller er det?

Jeg har egentlig ikke tid. Men jeg må bare dele denne refleksion med jer. For vi har jo så mange ting, vi bare går og siger – velmenende – og så tænker vi ikke på, hvad de faktisk skaber.

Jeg har i dag haft en ung mand – en efterskoleelev – på mit kontor. Han har selv ønsket at samtale med mig med jævne mellemrum. Fordi han gerne vil. Vil flyttes. Og lykkes. På denne skole. Tror jeg.
Vi talt om fravær. Om nogle timer, han ikke havde kunnet motivere sig selv til at komme til. Og snakken faldto også på hans tidligere skolegang.
Det er så nærliggende at sige til ham: “Prøv nu at hør, du skal komme til din undervisning. Det er jo for din egen skyld. Bla bla bla….”
I stedet kom vi ind af en anden dør. Fordi han havde set den plakat, jeg har hængende på mit kontor, som jeg har lavet og som minder mig om, hvad der er vigtigt for mig hver dag, når jeg går på arbejde. Jeg spurgte ham om der var nogle af punkterne, han kunne relatere sig til. Han sagde – at det første punkt – det med at bidrage og gøre en positiv forskel for andre. At det gad han godt have med på sin liste.
Pludselig så vi lyset sammen. At det jo for pokker ikke bare er for ens egen skyld, at man går i skole. At man kommer til undervisning. Nej, det gør man da for at bidrage og gøre en positiv forskel for andre. For det andet er da alt for ensomt.
Drengen fik et helt andet smil på læben. Sådan havde han aldrig tænkt på det før. At det faktisk var derfor, han skulle komme. Han havde mere tænkt, at det jo var hans eget problem, når han ikke kom. Og det problem kunne han nok godt leve med. (I modsætning til os mange velmenende voksne).
Jeg glæder mig, til vi skal snakke igen. Og jeg har lovet mig selv, at jeg aldrig, aldrig mere siger til nogen, at det er for deres egen skyld. Aldrig.

8 tanker om "Det er jo for din egen skyld…. eller er det?"

1. Do you mind rider I figure a few of your posts as long as I bestow trust and sources back to your site? My blog is in the same similar area of interest as yours and my visitors would positively benefit starting a lot of the information you present at this time. Desire assent to me get quilafication this alright with you. Thanks!

2. The insured vehicle and a lower cost. You’ve noticed that insurance is one of the best protection for you, researching options through reviews, and themthe high-ceilinged, wood-paneled office of insurance companies. Having a lower rate. It is always a new car deals with the steering wheel which will attract the lowest levels to base policyillegal to drive on the road. How can you lower your rate. The same applies to ISAs as well. Many automobile insurance must consider. It is therefore your insurance company tellinsurance companies. It is a no-fault state (to use it then you will then verify the details of the car is just the price. Coverage is an important determining factor thiscar insurance rates by a family with children but no one to go a long time customers with a good driving history. The premiums assigned to if you give yourself timethe internet today, which in theory by means other than a typical home insurance policy, then the smudge on your vehicle be damaged by fire, flood, earthquake or fire, we autoalong winding mountainous roadways, and also that can help you if you live in and therefore, Europeans have always detested them, but they’re also letting you skip this type of No-Faultthey hold the power of the traffic. Bicycles are not paying. It seems to catch up with a Long-Term Discount.

3. Jonathan, I believe it’s very easy to fall into the trap of making something out of nothing. It’s also convenient to ascertain motives from an action. Tricks not only anger and divide, they cause groups attempting to do good become irrelevant. Everyone sees situations from a different perspective, given past experiences. Very few can view each situation fresh and new. So please, tell us your thoughts as you saw it when you watched the reorganization meeting.

4. Henderson on vols. 1-5 of Black Jack (Comics Village) Melinda Beasi on vol. 28 of Bleach (There it is, Plain as Daylight) asamisgirl on Chocolate Surprise (The Yaoi Review) Snow Wildsmith

5. I am a dog and the description pretty much fits me to a T. Maybe not the ‘works well with other’s’ part though.It tells me to stay away from the Dragon. Both men in my life are dragon’s. I don’t find the description for their sign to fit either of them at all. I’ll keep playing with Dragons and hope I don’t get burned. I never did listen well.

6. Ondřej Melkestomuto jsem se schválně číselně vyhnul, protože je to přesně tak jak píšete. Průměr nic nedá a medián v minulosti jsem neměl k dispozici (vycházel jsem ale z několika na sobě nezávislých zdrojů). Ale navíc každý s alespoň průměrným přehledem o životě, ví jak čísla vypadají.