Kære Årgang 18/19

Når vi mødes igen d. 12. august – så er OE jeres skole. Her laver vi ikke skole for eleverne, men derimod med eleverne. Og vi glæder os meget til at lave skole med jer.

Lige nu laver vi skole med årgang 17/18 som I måske lagde mærke til, da I kom til skolen i dag. De er fantastiske at lave skole sammen med og meget kloge på det at gå på OE. Jeg har derfor bedt dem om at hjælpe mig med talen til i dag. De har budt ind med, hvad de var nervøse for, før de startede, hvad det bedste ved OE er, hvad det sværeste er og hvad en god OE elev mon er. Og så peger de på de små ting, I skal glæde jer til – og deler gode råd ud.

De følgende ord helt og holdent deres – jeg har blot sakset dem sammen – og de er til jer:

Jeg var nervøs for, hvordan det var at gå på efterskole. Alle siger at det ikke kan forklares og noget der skal opleves, hvilket jo også er sandt.


Ville jeg få venner? Ville jeg få hjemve? Ville jeg føle mig udenfor? Ville der ske for meget? Var jeg god nok musikalsk?

Jeg var nervøs for, hvem jeg kom til at bo på værelse med. Jeg var meget nervøs for min roomie og om det ville fungere.

Jeg var rigtig nervøs for at give slip på mit gamle liv.
Jeg var nervøs for, at jeg ikke ville føle mig tilpas i fællesskabet og at det ville være svært at få venner
Jeg var ved at tisse i bukserne, aldrig har jeg været så nervøs!

Jeg var nervøs for om jeg gik for meget op i musik, eller for lidt. Jeg var super nervøs for koret, da jeg aldrig har sunget før
Jeg var nervøs for om jeg kunne finde flere venner på OE, eller om det ville blive svært for mig.
Jeg var ret nervøs over hvilke venner jeg ville få, og hvem jeg skulle være venner med.

Om jeg kunne finde folk jeg klingede med. Jeg var nervøs for om hvilke typer der var på skolen, og om jeg ville passe ind. Jeg var nervøs for, om jeg ville blive en del af et fællesskab.

Jeg var nervøs for, ikke at nå det hele eller gå glip af noget. Og for at man hele tiden skal være på

Jeg var nervøs for om folk dømmede andre for hurtigt. Om jeg var for anderledes eller akavet, eller om jeg ikke ville passe ind. Jeg var nervøs for, om jeg ville passe sammen med de andre elever og om jeg ville kunne finde nogle gode venner. Jeg var også lidt nervøs for om der ville være meget konkurrencestemning omkring musikken. (Hvilket jeg overhovedet ikke har oplevet på OE).

Da jeg startede på OE, var jeg meget nervøs. Nervøs for om jeg skulle få mig nogle ægte venskaber. I starten var jeg ganske forfærdet, for jeg troede, at jeg ikke ville kunne få de venskaber, jeg havde håbet på. Men efter et par måneder, åbnede jeg mig op og satte mig selv på spil. Kun for at blive mødt med kærlighed.

Jeg kendte ingen på skolen, inden jeg skulle starte. Jeg vidste at der var en fra min by, der også skulle starte det samme år som mig. Jeg havde aldrig snakket med hende før. Jeg var rigtig nervøs, da jeg skulle starte. Jeg havde det ikke godt da min mor kørte fra mig.

Jeg var nervøs for om jeg ville falde til og kunne føle mig hjemme. OE blev mit hjem ligeså meget som ved mor og far.

Det bedste ved OE er eleverne. Det er venskaberne for livet. Og at dine venner ikke kun er venner, men også bliver din familie. I bliver tætte på en måde, som er helt unik og efter I har været her, er det helt uundværligt. Det bedste er alle de oplevelser man får i løbet af året. Alle venskaberne.

Det bedste er fællesskabet. Fællesskabet. At man kommer så tæt på alle. Som en familie. Og det, at alle kan være sig selv og stadig være en del af det største – nemlig fællesskabet, der er imellem alle elever på hele efterskolen.

Det bedste er magien! Når man mærker fællesskabet helt ind i hjertet. Det magiske øjeblikke når man fx. står i fælleskoret, og har det så fedt at man er ved at græde. Det er det bedste ved OE.

Det bedste ved OE er badning ved Ballen og skyr med krymmel i parken imens soundboksen blaster Earth, Wind and Fire.

Det bedste er, når man har sit eget toilet på værelset.
Og når der er virkelig god kylling til middag.
Og tanken om fritime.

Det bedste ved OE er at få en ny start. At kunne hvile i sig selv med en masse nye mennesker i præcis samme situation som dig. At der er 113 elever på denne skole, som jeg holder af, bare fordi de er, som de er.

Det bedste ved OE er, at vi har et fantastisk fælleskab. Selvfølgelig er alle ikke bedstevenner med alle, men alligevel ønsker alle elever at bidrage til det store fællesskab. Det er en skøn følelse når man ved, at alle ønsker at yde det samme som en, ligemeget om det gælder de faglige timer, sammenspil eller kor.

De bedste ved OE er alle de venskaber og fantastiske oplevelser vi får sammen. Og så er det også nogle rigtig gode lærere, som man også får et helt specielt forhold til. Det bedste er vores fantastiske og engagerede lærere.

Det bedste er menneskerne og de smukke omgivelser. At alle er samlet om den samme interesse. Det er måden at være sammen på uanset musisk niveau. Musikken og sammenholdet. Fællesskabet og koret. Alle de musikglade mennesker. Fællesskabet og at alle har den der store passion for musik. Menneskerne, det gode fællesskab og musikken.

Det bedste ved OE er helt klart fælleskabet! at så mange mennesker fra vidt forskellige baggrunde kan samle sig, og udrette noget så fantastisk som den her efterskole, og fælleskoret! På OE kan alle være med, og der er ingen regler eller grænser om hvordan man skal – eller ikke skal være. Fælleskoret er det mest fantastiske i hele verden, og når man står der blandt 113 andre elever, føles det som om man kan alt i hele verden

Det bedste ved OE er den måde, man kan mærke fællesskabet sammen med musikken. Det bedste er alt. Fællesskabet. Vennerne. Samværet. Det hele.

Det sværeste ved at gå på OE er skolen. Det er at tage hjem. At være væk fra sine venner i weekenderne. Det er at få sig øvet, at få tid til at være sig selv og slappe af. Og at der sker så meget, at man ikke altid lige kan følge med.

Det sværeste ved OE er helt klart at man ikke kan nå alt. Man kan ikke være flere steder på en gang, og det er så fandens uretfærdigt når der sker spændende og sjove ting heletiden! Man bliver desværre nød til at prioritere, og tage en dag ad gangen. Det sværeste er at give sig tid og slappe af. Der er så mange muligheder for at lave vildt fede ting, så du ofte glemmer at give dig selv tid til at tage et pusterum.

Det er svært at give sig selv tid. At prioritere sig selv nogle gange. Give slip på tanken om at være social 24-7. Det sværeste er at der er så mange mennesker, der betyder noget for en. At man skal være social meget af tiden. At der altid sker så meget, at man bliver helt træt. Men det er samtidig også det bedste.

Det sværeste ved at gå på OE er at dele sig selv med andre på et helt andet level. At selv på de triste dage, hvor du måske allerhelst vil være alene, vil der være folk, som har lyst til at snakke og opmuntre dig. Der er søde mennesker overalt som du på en eller anden vis er indvolveret med, og det kan være svært at finde en krog at være alene i. Det er både det sværeste og det bedste ved OE.

Det sværeste er vinterdepression, distancen til brugsen samt dur- og mol-trapperne. Og at drikke skolens kaffe.

Det sværeste var starten. Starten. Dengang hvor man ikke havde fundet de gode venner endnu
Nu er noget af det sværeste at skulle forlade det igen. Noget af det sværeste er at vide, at vi kun går her i et år. Og at vi er så langt væk fra hinanden geografisk.
Det sværeste ved at gå på OE, er at man skal forlade stedet igen. At der venter et liv på en efter man har været her, og man ikke bare kan blive her.
Det sværeste ved oe er at det ikke varer evigt. At lige om lidt er det slut. Alle siger det; et efterskoleår flyver afsted. Det er forfærdeligt at tænke på at vi ikke kan gemme os væk fra omverdenen og give os til at drive et magisk parallel samfund til den almindelige grå verden vi ellers kender. Det sværeste er at vi ikke er her om et år, men at det er jer der er her. Så tag nu for helvede og gør denne verden til noget ligeså særligt for jer, som det er for os. når tanken, om at det hele snart slutter, strejfer, er det den bedste trøst.

En god OE elev, er en elev der er åben over for forskelligheder og muligheder. En der er klar på at vinterbade, starte et indie band, eller bare gå ind på et værelse og snakke med nogen de ikke har talt med endnu. Du får et endnu federe år, hvis du ikke står i vejen for dig selv, og prøver noget nyt.

En god OE elev er ærlig, når man har fucked op.

En god OE elev er en loyal og god ven. En der vil fællesskabet. En der er åben overfor fællesskabet, men også passer på og lytter til sig selv, hvis det begynder at blive for meget. Det er en, der får det bedste ud af året og har god tid. En god OE elev er engageret, glad og venlig. Nå ja, og en der kun går i genbrugstøj og har gryde.

En god OE elev engagerer sig i fællesskabet og tingene, der sker på skolen. En der tager initiativ og deltager i vores fantastiske fællesskab. Det er en der gider musikken og skolegangen. En der deltager i fællesskabet. En der snakker med alle. En der er åben og tolerant og som er god til at bidrage til fællesskabet. En der står på egne ben. En der elsker at gå på OE.

En person der tør være som de er. En der stoler på sig selv og de andre på efterskolen. En der giver et smil til hvem de nu møder på gangen. Det er en god OE elev.

En god OE elev er sig selv. Åben og klar på alt. Giver alt for fællesskabet. Tør være sig selv. Åben for andre og andres tanker og holdninger. Ja, en god OE elev er en som kan turde være sig selv og lade andre turde være dem selv. Og acceptere og respektere hinandens niveauer – både i det musiske, faglige og i det sociale. En god OE elev er åben og sød mod alle. En elev som er der for fællesskabet og prøver sit bedste på at være der for andre elver hver dag.

En god oe elev er en elev der ser de andre. En der siger godmorgen søde pige til dig om morgenen eller siger kæft hvor du nailede den guitar solo! En der tilbyder at købe Fråd til dig fra Brugsen, eller vil hjælper dig med at ramme det høje F helt rent. Det er en god oe elev

En god OE elev (kunne være) en der tænker på sin næste, det behøver ikke at være nogen bestemt, men måske bare hele fælleskabet. Hvis man hjælper til, og bidrager til fællesskabet, gør man en forskel, og giver kærlighed til sin næste. Man skal også være åben for mennesker og nye ideer, men det er bare en af de mindre ting! Jeg synes ikke der kun er én type god elev, men det er hvordan man selv definerer det, og sig selv.

Hvis man overhovedet kan sige at der er en god eller dårlig elev. Men selvfølgelig er det, at man kan lide musik og har det fint nok med at der godt kan være mange timer fyldt med musik hver dag.

Faktisk tror jeg ikke at der findes èn slags god elev, for et efterskoleår kan opfattes og opleves på så mange forskellige måder. Måske får du det fedeste år ved at være meget åben og snakke med alle elever, men du kan også sagtens have det fedeste år ved kun at have et par rigtig tætte venner. Bare husk at alle er kommet til OE på det samme grundlag. Alle ønsker at få en masse nye dejlige venner, så lige meget hvilken tilgang til året du vælger, ved du at der altid vil stå 113 mennesker, der brænder for at lære dig at kende.

Tirsdag er en god dag. Tirsdag er dessertdag. Brugsen har tilbud på slik hver fredag. Glæd dig i det hele taget til at bruge alt for mange penge på unødvendige ting i Brugsen. Pengene forsvinder ligeså hurtigt som tiden går. Bare køb det billige slik fra start!

Glæd dig til en god samtale med en fra kontaktgruppen en dejlig forårsmorgen ved spisebordet. Glæd dig til tirsdagsdessert. Og onsdagskoncerter.

Pavillonen egner sig perfekt til en picnic med ubagte kanelsnegle og te

Glæd dig til at blive meget god til at gøre rent på kort tid og klippe andres hår. Jørgen Leth. Musik og lyrik-ugen. Teaterkoncerten. At være så heldig at få værelset V6.

Glæd jer til at udforske hele Ollerup. Der er masser af spændende ting at finde. Det er seriøst det bedste område efterskolen ligger i. Så glæd jer til at gå en masse ture med en masse mennesker, du måske ikke kender. Der er mange smukke, gemte steder. Friluftsliv og det at være udenfor i den friske luft, når det er dagslys. Der er mange fede projekter.

Glæd jer til varme sommeraftener i Ballen med smukke mennesker og grin. Og kolde vinteraftener med film og kakao. Glæd jer til alt.

Glæd jer til lærerne. I skal glæde jer til at lære jeres lærere rigtigt godt at kende. Det er fedt at have en lærer, man kender godt og kan joke med i timerne. De voksne her på skolen er fantastiske.

Gæld jer til 4 øvelokaler og et studie i Forstærkeren. Selvom man måske skulle tro det, er det ikke altid de er optaget så bare prøv at tage i dørhåndtaget og se. Det er en rigtig dejlig ting at kunne øve på sit instrument, eller bare give sig selv helt frie tøjler inde i øvelokalerne, og spille på det der falder jer ind. Man skal bare ikke ødelægge noget

Efter et stykke tid på efterskole, sker der noget magisk. Når solen kommer frem igen efter en lang vinter, knytter der sig et helt særligt bånd mellem eleverne. kroppen begynder at sitre igen og det er næsten ikke til at modstå trangen til at både grine og græde. Det føles som om alt lige er begyndt, men man ved at det snart slutter. Glæd jer. Glæd jer til at mærke, hvordan I udvikler jer.

Glæd jer over musikken, for det er mega fedt at have det som fællesskab. Men glæd jeg også til at komme ind et trygt sted, hvor det er helt i orden at lave fejl og prøve sig frem.

Glæd jer til fælleskor. Fælleskoret! Nogle gange kan det være det værste, men i sidste ende er det det mest fantastiske sted i hele verden og I er en del af det!. Det er noget helt særligt at synge i et kor og det er så fedt, at de prioritere det så højt på skolen, for det er et rum, vi alle er fælles om.

Et lille tip til vegetarer er, at man altid skal tage salatbladet ved tomatfadet – det er simpelthen bare det bedste!

Hvis jeg skal give et godt råd, skal det være: Bare at være dig selv. Øv dig i at være dig selv. Du skal turde være åben, men husk også altid at mærke efter din mavefornemmelse. Alle skal forholde sig åbne for nye venskaber hele året. Og skal bare være sig selv. Man skal huske at være sig selv og være imødekommende og søde mod alle. Alle er nye og ingen kender hinanden, så man skal bare være helt fordomsfri.

Vid at du selv skal gøre en indsats, hvis du gerne vil have et godt år. Det er ikke nemt at komme fra én hverdag til en anden, det kan tage tid at vænne sig. Men giv dig den tid, og bare hav ja-hatten på. Så skal det nok gå alt sammen

Du får ikke bedste venner på en uge og der kommer perioder, hvor det kan føles svært at snakke med nye mennesker. Men tag det roligt, det kommer med tiden, og alle er nye, så bare spring ud i det. Husk at alle er ukendte for hinanden – I er lige og alle har det som dig
Det er næsten garanteret, at man finder nogle gode venner.. Ja, Hold hovedet højt, for man får mange venner på OE, så man skal ikke tro at hvis man ikke har haft så mange venner før, at man så slet ikke får ret mange venner, for det gør man.

Tag de pauser, du har brug for. Der sker meget og du fortjener ro i hovedet. Det kan være livsnødvendigt. Husk at få sovet, så du kan nyde dagtimerne og alle de fede ting, der sker. Vær openmindet, men aldrig glem at passe på dig selv. Ingen kan være på 24/7

Husk at efterskole ikke er en konstant fest. Der kommer en hverdag. OE er genial til at gøre hverdagen til en fest, men husk på, at hverdagens lidt ensformige sksvanker og problemer godt kan presse sig på – også i den fortryllede efterskolebobbel. Det er en god ide at skrive dagbog. Det er fedt at kunne læse tilbage på alle de gode dage der har været i løbet af året. Det er ikke alle dage der er lige nemme. Det er også hårdt at gå på efterskole. Man skal nok komme igennem de trist og hårdere dage.

Lav en killer-video til Clean out loud, så I kommer ind. Hvis du har lyst til at starte eller være med i et band, så gør det!.

Gør dig umage. Det er så vigtigt at du gør dig umage med det der er vigtigt for dig. Dine venner er vigtige, så gør dig umage med at bruge tid med dem. Musik er vigtigt, så spil sammen med andre og afprøv nye genre – det er nu du har muligheden med alle de fede mennesker der elsker at spille musik lige så meget som dig. Gør dig umage, og så bliver alting meget federe, for nu har du muligheden og tiden til det.

Husk, at der er tid nok. Og de fedepersoner skal nok dukke op. Ofte ud af det blå. Få det bedste ud af alt, skab nye relationer og nyd at være sammen med folk der har samme interesser som dig! Seriøst: ny sommeren og lyset imens I har den. Prøv at sprede god energi, selv hvis I ikke lige magter det, I har gang i. God energi smitter.

I har et fantastisk år i vente! I skal huske at nyde hvert splitsekund! Få spillet en masse musik nu hvor I får så gode muligheder med mange dygtige musikere omkring sig og prøve at deltage så godt som muligt i alle de fede fælles ting og aktiviteter der sker på skolen

Deltag i så mange ting som muligt. Bidrag til fællesskabet. Bliv gode venner med Rikke (rengørings dame) for hun er fantastisk! Nyd det, for det slutter alt for hurtigt.

Vær åben og grib mulighederne! og nyd i fulde drag at være omringet af gode mennesker der har samme interesse for musik, på et fantastisk sted med den dejligste musikalske stemning<3<3<3<3

Sæt navn på alt. Tag alt det mærkeligeste tøj i overhovedet har med, man får virkelig brug for det.

Mit allerbedste råd er, at du skal huske at nyde det. Det er noget, vi har fået at vide en trilliard gange, men det er gået op for mig, at det virkelig er vigtigt.

I skal have åbne arme, det kan kun gå for langsomt med at nyde efterskolelivet.

Nyd året! Det er omme før man ser sig om!
Nyd det! Sæt pris på de små ting! Man kan altid få nye venner! snak med alle! Gør året til dit eget!
Nyd det for helvede. Det er kun 1 år.

Nyd det så længe det varer. Ellers vil I fortryde det. Det går hurtigere end du tror. Hyg dig nu for fanden. Nyd det, nyd det nyd det og ha’ en fest. Det bliver en oplevelse for livet. Nyd hvert sekund. Vær dig selv. Hav et fantastisk år. Igen – nyd det. Nyd det.Gør efterskole året til dit eget og nyd det så meget som du overhovedet kan! Året er slut før I regner med det.

Kære kommende elever.
Jeg kan næsten ikke vente til vi ses igen d. 12. august.
På hjerteligt gensyn!
Også til jer forældre.